Utvärdering och utveckling av befintliga program för cancerscreening

Vi undersöker vilket som är det bästa sättet att genomföra de nationella cancerscreeningprogrammen.

Det förutsätter en övergripande utvärdering av fördelarna och nackdelarna med screeningarna. Nya screeningprogram och ändringar av befintliga program utvärderas i pilot- och modellstudier innan de införs på nationell nivå. Screeningprogrammen utvecklas inom ramen för JA EUCanScreen-projektet åren 2024–2028. Vi forskar bland annat i hur screeningar kan inriktas utifrån risk och hur den tekniska utvecklingen kan förbättra screeningprogrammen, såsom självprovtagning för HPV-screening och AI-baserad läsning av mammografibilder. Vi gör också pilotprojekt med screening för lungcancer i kombination med stöd för rökavvänjning.

Våra studier inom det prioriterade området:

I studien bedöms kostnadseffektiviteten i det nationella screeningprogrammet för bröstcancer utifrån olika screeningstrategier. Nytto-kostnadsförhållandena bedöms i jämförelse med den nuvarande strategin. Syftet med projektet är att öka medvetenheten om kostnaderna för och nyttan av bröstcancerscreening i Finland och att stödja beslutsfattandet om mest kostnadseffektiv screeningstrategi ur ett kostnadseffektivitetsperspektiv.

Syftet med studien är att uppdatera de senaste uppgifterna från Finland om hur remiss- och detektionsfrekvensen för kolposkopi har förändrats i och med HPV-screeningen och om någon förändring kan skönjas när screeningomgångarna fortskrider. Har det skett förändringar i antalet upptäckta CIN2+-mutationer och antalet fall av livmoderhalscancer? Vidare är målet att bedöma skillnader i remiss- och detektionsfrekvens mellan olika åldersgrupper och andra riskgrupper. Detta kommer att ge en grund för att undersöka hur effektiv den nuvarande HPV-screeningen är i förebyggandet av livmoderhalscancer och eventuellt också för att utvärdera den nuvarande screeningalgoritmen och om möjligt ge rekommendationer om förbättringar för att maximera algoritmens känslighet och noggrannhet och å andra sidan för att hålla screeningprogrammet kostnadseffektivt.

Syftet med studien är att bedöma hur användbar AI-applikationen Transpara är som hjälpmedel vid tolkning av screeningbilder. Användning av AI i screeningen jämförs med en traditionell tolkning av två radiologer i fråga om bland annat cancerupptäckt, antal bekräftande undersökningar, falskt positiva resultat och radiologernas arbetsbelastning. AI används alltså för att rikta screeningen utifrån risk. Projektet utvärderar också kostnadseffektiviteten för riskbaserad screening. Studien görs i samarbete med TAYS och Terveystalo.