Övergripande bedömning av cancerbördan

Den studie som utreder cancerbördan är inriktad på en övergripande bedömning och prognostisering av den cancerrelaterade befolkningsbördan. Cancerbördan granskas i olika befolkningsgrupper, såsom enligt socioekonomisk status, etnicitet och region.

Våra studier inom det prioriterade området:

Studien syftar till att bedöma covid-19-pandemins inverkan på cancer i de nordiska länderna. Först bedömdes pandemins inverkan på rapporteringsaktivitet och incidens, och för närvarande undersöks överdödlighet och andra mer kliniska effektmått. Analyserna av överdödlighet görs i registret.

Projektet närmar sig sitt slut.

Ökad cancerincidens och förbättrad patientöverlevnad leder till att allt fler människor har en cancerhistoria. Följaktligen är risken för att patienterna utvecklar nya cancerformer också en växande utmaning. Risken för en andra cancer kan vara relaterad till behandlingen av den första cancern, eller bero på samma livsstilsfaktorer som den första cancern. Dessutom spelar ärftlig predisposition en roll i vissa kända fall. Syftet med denna studie är att undersöka förekomsten av en andra cancer hos vuxna cancerpatienter.

Studien ingår i den toppenhet i tumörgenetisk forskning som leds av professor Lauri Aaltonen. Studien utreder bland annat sambandet mellan cancer och associerade sjukdomar och letar efter eventuella grupper av patienter med ärftlig benägenhet för cancer. Studien har som mål att identifiera molekylärgenetiska förändringar baserade på ärftliga eller identifierade predisponerande faktorer.

Forskningsprojektets webbplats: https://www.helsinki.fi/en/researchgroups/finnish-center-of-excellence-in-tumor-genetics-research

Syftet med denna studie är att undersöka hur kirurgiska ingrepp vid godartade gynekologiska sjukdomar har varierat över tid och vilken inverkan detta har på incidensen och incidensuppskattningarna av livmoderkroppscancer, särskilt endometrie-, äggstocks- och äggledarcancer. Praxis när det gäller hysterektomi, ovariektomi och borttagande av äggledare har förändrats över tid och det kan påverka över- eller underskattningar av cancerincidensen.